8. ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ


Η δομή των κβαντικών αλγορίθμων είναι διαφορετική από αυτή των κλασσικών υπολογιστών. Η είσοδος ενός κβαντικού αλγορίθμου δέχεται n qubits, και κατόπιν δημιουργείται κβαντική υπέρθεση των καταστάσεων ώστε το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουμε τα ανάλογα qubits εξόδου δηλαδή την πιθανότητα να συμβούν οι τελικές καταστάσεις. 

Η χρήση των κβαντικών αλγορίθμων γίνεται με την κατάλληλη χρήση κβαντικών πυλών. Το αποτέλεσμα της χρήσης των αλγορίθμων αποτυπώνει την πιθανότητα των καταστάσεων της μέτρησης δηλαδή η χρήση των κβαντικών αλγορίθμων έχει να κάνει με την αξιολόγηση των πιθανοτήτων και των νόμων που τους διέπουν. Επίσης η χρήση των αλγορίθμων προσβλέπει και στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σφάλματος του αποτελέσματος που προκύπτει μετά την δράση τους. 

Ο πρώτος κβαντικός αλγόριθμος που αναπτύχθηκε είναι ο αλγόριθμος του Deutsch το καλοκαίρι του 1984. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος αφορά μόνο τους κβαντικούς υπολογιστές και δεν εφαρμόζεται στους κλασσικούς υπολογιστές. Οι σημαντικότεροι κβαντικοί αλγόριθμοι είναι ο αλγόριθμος του Deutsch, ο αλγόριθμος του Shor και ο αλγόριθμος του Grover .


Για την αναλυτική παρουσίαση του αλγόριθμου του Deutsch  πατήστε ΕΔΩ ή ΕΔΩ .

Για την αναλυτική παρουσίαση του αλγορίθμου του Shor πατήστε ΕΔΩ ή ΕΔΩ .

Για την αναλυτική παρουσίαση του αλγορίθμου του Grover πατήστε  ΕΔΩ ή ΕΔΩ  .

Για αναλυτική παρουσίαση όλων των κβαντικών αλγορίθμων πατήστε ΕΔΩ .


Επισημαίνεται πως επιτρέπεται μόνο η μη εμπορική αναπαραγωγή των κειμένων του "quantumcomputers-infotech.blogspot", με βασική προϋπόθεση να υπάρχει ακριβή και σαφή αναφορά στην πηγή (link). Τα κείμενα του ιστότοπου (γενικά περιεχόμενα - σχήματα κ.τ.λ.) υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία σύμφωνα με τους κείμενους νόμους και δεν επιτρέπεται με καθ οποιοδήποτε τρόπο η οικειοποίηση τους.  Copyright :  Γ. Ασημάκης